top of page

TERMA & SYARAT

Semakan Senarai Hitam Imigresen Dan PTPTN Ke Luar Negara

 

Pastikan anda tidak disenarai hitam oleh PTPTN, LHDN, perintah mahkamah dan PDRM mahupun diisytihar sebagai bankrap bagi mengelakkan sebarang masalah sewaktu tiba di lapangan terbang untuk ke luar negara.

ptptn-01.png
imigresen-01.png

Pengakuan Jemaah

1. Sekiranya saya membatalkan pemergian saya tanpa sebab-sebab yang munasabah setelah segala urusan pengangkutan, penerbangan serta penginapan saya selesai dibuat, saya bersetuju dikenakan tuntutan gantirugi ke atas saya mengikut kadar kiraan yang telah ditetapkan oleh syarikat penerbangan, pengangkutan dan penginapan di tanah suci.

2. Pakej umrah yang ditawarkan oleh pihak ALFAJR TRAVEL SDN BHD bergantung kepada kelulusan VISA daripada Arab Saudi.

3. Bahawa saya bersetuju sekiranya sebarang ziarah, perjalanan, makan atau perkhidmatan yang disediakan tidak digunakan oleh pihak saya maka bayaran balik tidak boleh dituntut.

4. Bahawa saya bersetuju membayar sekiranya saya membawa muatan barang melebihi dari yang dihadkan

5. Jadual perjalanan yang ditunda bukan atas kesalahan pengurusan pihak ALFAJR TRAVEL SDN BHD menyebabkan jemaah terpaksa menunggu penerbangan untuk beberapa hari sama ada pergi dari Malaysia atau balik dari Arab Saudi, semua makanan, penginapan dan segala urusan yang berkaitan adalah tanggungjawab saya sendiri.

6. Jika ada perubahan malam dari pihak penerbangan, jemaah diminta membuat bayaran tambahan iaitu RM200 untuk pakej Safa dan RM300 untuk pakej Raudhah.

7. Saya bersetuju ditukarkan ke penginapan yang lain setaraf dengan kadar harga samada di Madinah atau Mekkah sekiranya penginapan asal yang ditempah telah penuh atau tidak mencukupi.

8. Saya faham dan bersetuju bahawa semua harga yang diiklankan tertakluk kepada perubahan dari pihak penerbangan dan penginapan mengikut hari biasa, musim cuti sekolah bulan ramadhan serta pertukaran matawang asing tanpa notis.

9. Saya faham menjadi satu kesalahan dibawah peraturan kerajaan Arab Saudi, jumlah hari visa umrah yang ditetapkan kepada saya tidak boleh dilanjutkan untuk tinggal dan seterusnya ke musim haji.

10. Jika saya sakit atau berlaku sebarang kejadian di Arab Saudi dimana saya tidak pulang pada tarikh yang ditetapkan maka segala kos yang terlibat ditanggung sepenuhnya oleh saya.

11. Saya juga faham bahawa kehilangan bagasi dalam perjalanan bukan dibawah tanggungjawab ALFAJR TRAVEL SDN BHD.

12. Saya juga faham bahawa jika saya membatalkan tempahan ini kurang daripada 60 hari sebelum tarikh penerbangan deposit saya tidak akan dipulangkan.

13. Jika pembayaran penuh telah dibuat oleh jemaah dan jemaah membuat pembatalan kurang 30 hari sebelum tarikh penerbangan wang pendaftaran, tiket dan visa tidak akan dikembalikan.

14. Urusan pemulangan wang atau 'refund' mengambil masa minimum 2-3 bulan serta bergantung daripada pemulangan pihak berkenaan. Pembayaran refund akan dibuat melalui cek syarikat di atas nama jemaah. 

Saya mengaku bahawa semua butiran yang diberikan adalah benar dan saya bersetuju akan mengikut jadual serta peraturan yang telah ditetapkan oleh pihak Syarikat dan pihak ALFAJR TRAVEL SDN BHB tidak bertanggungjawab di atas sebarang pindaan atau kegagalan visa dari kementerian Arab Saudi.

1. PENDAFTARAN

 

1.1. Deposit

 • Musim Biasa – RM500.00

 • Cuti Sekolah & Ramadhan – RM1000.00

1.2 Bagi tempahan berkumpulan, minima 50% deposit dari jumlah tempahan diperlukan. Sekiranya tiada deposit, pihak syarikat berhak untuk membatalkan tempahan atau menukar tarikh penerbangan kepada tarikh yang baru.

 

2. PEMBAYARAN

 

2.1. Bayaran penuh perlu dijelaskan selewatnya 45 hari sebelum tarikh penerbangan. Sekiranya bayaran tersebut tidak dibuat dalam tempoh yang ditetapkan, pihak syarikat berhak untuk membatalkan tempahan atau menukar tarikh penerbangan kepada tarikh yang baru.

2.2 Pembayaran boleh dibuat secara tunai, cek atau ‘bank-in’ ke akaun Alfajr Travel.

 

3. PAKEJ

 

3.1. Harga tertera pada jadual penerbangan (m/s 1-9) adalah untuk bilik berempat sahaja. Rujuk jadual di m/s 10 untuk harga bilik bertiga dan berdua.

3.2. Harga, sektor dan bilangan hari @ malam bagi pakej bergantung kepada pihak penerbangan, hotel dan kelulusan visa.

3.3. Pendaftaran bagi Pakej Raudhah adalah tertakluk kepada jumlah jemaah dan kekosongan hotel.

3.4. Harga pakej bulan Ramadhan tertakluk kepada pindaan tanpa notis

3.5. Sekiranya berlaku perubahan hari @ malam dari pihak penerbangan, jemaah perlu membuat penambahan duit atau syarikat akan membuat pemulangan semula tertakluk kepada pakej dan harga hotel semasa di Mekah dan Madinah.

 3.6. Lain – lain caj tambahan :-

 • Tambahan RM150 bagi penerbangan sektor Madinah – Jeddah atau Jeddah - Madinah.

 • Tambahan RM600 bagi tarikh cuti sekolah.

 • Tambahan RM400 bagi perkhidmatan ‘Haramain Speed Train’ (Tertakluk kepada kekosongan dan harga tiket semasa)

 • Tambahan RM100 bagi jemaah bukan warganegara Malaysia yang menggunakan Visa Umrah . Tidak termasuk dokumen tambahan (Jika ada)

 • Naik taraf ‘Business Class’ (Tertakluk kepada Kekosongan & harga semasa)

 1. Saudi Airlines dari RM7500

 2. Air Asia X dari RM2,500 (Flatbed)

 

4. HOTEL

 

4.1. Taraf bintang, jarak dan polisi “check-in dan check-out” hotel yang dinyatakan daripada syarikat adalah yang diberikan oleh pihak hotel tersebut sebagai rujukan sahaja. Pihak syarikat tidak boleh dipertanggungjawabkan atau menanggung liabiliti bagi sebarang masalah yang berlaku.

4.2. Syarikat berhak untuk mengubah hotel penginapan dari hotel yang dinyatakan sekiranya berlaku sebab-sebab seperti tiada kekosongan

 

5. VISA

 

5.1. Bagi yang pernah menggunakan Visa Pelancong, jemaah perlu memaklumkan kepada syarikat sekiranya visa mereka masih boleh digunakan dan berapa jumlah hari terkumpul sepanjang berada di Arab Saudi. Pihak syarikat tidak boleh dipertanggungjawabkan jika dikenakan denda melebihi had tempoh yang dibenarkan.

 5.2. Bagi jemaah yang menggunakan Visa Umrah, wajib membuat ‘Biometric’ menggunakan aplikasi ‘Saudi Visa Bio’ seawal sebulan sebelum tarikh penerbangan. Jika gagal, syarikat berhak untuk menukarkan kepada Visa Pelancong.

5.3. Nama yang tertera di passport perlu mempunyai sekurangnya dua perkataan (Contoh : Amir Bin Ali @ Amir Ali) Jika tiada, jemaah perlu buat penambahan nama di imigresen atau kedutaan negara yang berkenaan.

6. PEMBATALAN

 

6.1. Berikut adalah caj yang dikenakan untuk pembatalan. Deposit

 • 30 – 45 Hari (Deposit)

 • 16 – 29 Hari (50% - 100%) Tertakluk kepada kos yang telah dibayar oleh syarikat

 • 1 – 15 Hari (100%)

6.2. Bagi kes kematian atau sakit kronik, syarikat memerlukan surat pengesahan dari hospital. Surat wajib dalam format bercetak dan bahasa English.

6.3. Urusan pemulangan duit mengambil masa di antara 3 – 6 bulan. (Tertakluk kepada polisi pihak penerbangan dan pengurusan di Arab Saudi.

6.4. Pertukaran tarikh adalah tertakluk kepada kos yang telah dibayar oleh syarikat

bottom of page